Διαθλαστικά lasers

Η τεχνολογία της διόρθωσης μυωπίας, αστιγματισμού αλλά και υπερμετρωπίας με τη χρήση laser στον κερατοειδή χιτώνα έχει αναπτυχτεί πολύ, έχει γίνει πολύ ασφαλής και είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση στη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής.

Πραγματοποιούνται 2 κύριες μέθοδοι θεραπείας με laser, η Lasik και η PRK. Και οι 2 μέθοδοι είναι ασφαλείς, ανώδυνες κατά την διάρκεια της επέμβασης (γίνεται χρήση αναισθητικών σταγόνων) και διαρκούν 10-20 λεπτά και για τα 2 μάτια.

Lasik

Στη Lasik η διόρθωση γίνεται μέσα στο στρώμα του κερατοειδή αφού, πρώτα δημιουργηθεί ένας κρημνός (flap) με τη βοήθεια ενός ειδικού laser του femto laser. Στην συνεχεία αυτός ο κρημνός επανατοποθετείται και κολλάει στο υπόλοιπο στρώμα. Το κύριο πλεονέκτημα της Lasik είναι ότι η αποκατάσταση είναι παρά πολύ γρήγορη (24 ώρες) και δεν δημιουργούνται θολώσεις (haze) όπως σπάνια συμβαίνει στην PRK. Το κύριο μειονέκτημα είναι ο θεωρητικός κίνδυνος απόσπασης του κρημνού σε ένα πολύ ισχυρό χτύπημα όπως σε πυγμάχους, αθλητές ράγκμπι κτλ, και το μεγαλύτερο ποσοστό εκτάσιας  του κερατοειδούς σε σχέση με την PRK.

PRK

Στην PRK η διόρθωση γίνεται στην επιφάνεια του κερατοειδούς, αφού πρώτα αφαιρεθεί το επιθήλιο (το πάνω στρώμα) είτε μηχανικά είτε με χρήση ειδικού laser (Trans PRK). Η αποκατάσταση σε σχέση με την Lasik είναι λίγο πιο αργή (2-7 ημέρες), αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο καλό στις περισσότερες μελέτες που συγκρίνουν τις 2 μεθόδους και τις παραλλαγές τους. Επίσης ο κίνδυνος για εκτάσια του κερατοειδούς είναι μικρότερος με την μέθοδο PRK.

Ο χειρουργός οφθαλμίατρος Τάκης Δημήτριος πραγματοποιεί και τις 2 μεθόδους και η επιλογή της καλύτερης γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες και την ανατομία του κερατοειδούς του ασθενούς μετά από εξέταση τοπογραφίας κερατοειδούς στο κέντρο που πραγματοποιείται και η επέμβαση.

EL
EN